Wat is onderwijs anno nu?

Hallo onderwijzer, wat is onderwijs anno nu?

Het valt me op dat het onderwerp “onderwijs” regelmatig in de media is. “De Nederlander” heeft kritiek, vragen en medeleven.

Wat hebben kinderen werkelijk nodig? Wat hebben ze straks nodig van datgene wat ze nu op school leren? Moeten jullie het onderwijs veranderen? Daar is iedereen het eigenlijk wel over eens, maar wat, en hoe?

Er zijn vernieuwers onder jullie onderwijsmensen die menen dat het hele onderwijssysteem achterhaalt is en volledig herzien moet worden. De manier van leren, maar ook de vakken die kinderen krijgen, hebben geen binding meer met de toekomst, met het werk in de toekomst. Maar wat zou dan de nieuwe manier van leren moeten worden?

Als poppenspeler denk ik niet dat ik alle antwoorden heb. Toch meen ik dat we bijvoorbeeld door middel van het spelen met poppen wel veel kunnen leren. We kunnen thema’s aanboren om te onderzoeken, we kunnen onderzoeken wat voor werk we in de toekomst gaan doen, we kunnen ons richten op sociale experimenten, natuur, schone energie en …. Ja welke vragen hebben jullie eigenlijk?

Ik wil de kinderen leren zich te verplaatsen in andere mensen, in de toekomst, ik wil ze zelf leren ontdekken wat ze nodig hebben in de maatschappij waarin ze in de toekomst komen te leven en werken. Het verplaatsen in de ander doen we met poppen. Met onderzoek op internet, met vragen stellen aan mensen, met het uitspelen met poppen van datgene wat we hebben ontdekt.

Samenwerken is noodzakelijk om een mooi resultaat te behalen. Onderwerpen vinden doe ik graag met jullie als school op maat. Ik wil jou als leraar ontlasten. Wij als poppenteam willen graag lessen integreren in het poppenspel. Poppen spelen een belangrijke rol, maar zijn slechts hulpmiddelen om jou kinderen vrijwillig op onderzoek uit te laten gaan.

Het uiteindelijk resultaat kan zijn een voorstelling maken over het onderwerp, of een vlog bijhouden met een conclusie.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar wat ik in jou klas kan beteken, neem dan gerust contact met me op.

Met vriendelijke groeten,

Roelof Speelman

Roelof op school

Kansen

Geplaatst in Blog en getagd met .